Νανά Καραμαγκιώλη

Φωτογράφος

Βιογραφικά στοιχεία

Η Νανά (Αθηνά) Καραμαγκιώλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951.

Από το 1970 μέχρι το 1975 έζησε στη Γενεύη και στο Παρίσι. Στο διάστημα αυτό φοίτησε στη Γενεύη σε σχολή διοίκησης επιχειρήσεων και εργάστηκε ως γραμματέας στο ελληνικό προξενείο της Γενεύης και στη συνέχεια στην ελληνική Πρεσβεία του Παρισιού.

Από το 1976 μέχρι το 1982 ασχολήθηκε με τη σχεδίαση πλεκτών ενδυμάτων, τα οποία διέθετε μέσω του καταστήματός της επί της οδού Χάριτος με την επωνυμία «Il Ragno».

Από το 1980 άρχισε να ασχολείται με τη διακοσμητική ζωγραφική και την εσωτερική διαμόρφωση χώρων (σπίτια, γραφεία, καταστήματα), δραστηριότητα με την οποία συνεχίζει να ασχολείται.

Το 1976 γνωρίστηκε με τον Πλάτωνα Ριβέλλη και άρχισαν και οι δύο -παράλληλα με την άσκηση των επαγγελμάτων τους- να ασχολούνται σοβαρά και με την καλλιτεχνική φωτογραφία.

Το 1984 αποφάσισαν να ιδρύσουν ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Φωτοχώρος» και με αντικείμενο την πώληση φωτογραφικών ειδών. Η έδρα και το κατάστημα της εταιρείας ήταν στην οδό Τσακάλωφ 44 στο Κολωνάκι. Τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου κατείχαν αντίστοιχα η Νανά Καραμαγκιώλη και ο Πλάτων Ριβέλλης. Η εταιρία και το κατάστημα  «Φωτοχώρος» διακόψανε τη λειτουργία τους το 1990. Το όνομα «Φωτοχώρος» συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως διακριτικός τίτλος για τις Εκδόσεις Φωτοχώρος που εκδίδουν βιβλία μελών του «Κύκλου». Για ένα διάστημα ήταν επίσης ο τίτλος του μικρού καφενείου που από το 1995 μέχρι το 2001 λειτούργησε στην ίδια διεύθυνση ως μπαράκι και εκθεσιακός χώρος του «Φωτογραφικού Κύκλου».

Το 1988 ιδρύθηκε το σωματείο με την επωνυμία «Φωτογραφικός Κύκλος», του οποίου ιδρυτικά μέλη και αντιστοίχως πρόεδρος και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι και σήμερα είναι ο Πλάτων Ριβέλλης και η Νανά Καραμαγκιώλη.

Το 1998 η Νανά Καραμαγκιώλη παντρεύτηκε με τον Πλάτωνα Ριβέλλη και από το 2000 εγκαταστάθηκαν μονίμως στη Σύρο, όπου ίδρυσαν και ένα παράρτημα του Κύκλου με την επωνυμία «Φωτογραφικός Κύκλος Σύρου».